Un entitat d’homes reivindica l’equiparació dels permisos de paternitat i maternitat

  • Homes Igualitaris reconverteix el dia del Pare en una data per la igualitat de gènere

  • En l’actualitat el 88,24% dels pares catalans respecte del total dels procesos de maternitat oberts es prenen el permís voluntari de paternitat en cas de naixement o adopció

  • Governs socialistes i populars han aplaçat l’ampliació del permís de paternitat per les retallades

L’entitat catalana Homes Igualitaris promou des de fa quatre anys, d’acord amb el moviment d’homes feministes d’arreu de l’Estat, el dia del Pare com a espai reivindicatiu i de sensibilització per una paternitat responsable i igualitària. Aquest any l’entitat se centra en el suport a la reivindicació de l’equiparació dels permisos de paternitat i maternitat. A l’Estat espanyol les dones tenen un permís de 16 setmanes (obligatori, esborrar) (transferible a la parella a partir de les sis setmanes) i els homes un de voluntari de dues setmanes. L’associació d’homes feministes en reclama la total equiparació, amb la qual cosa se suma a les propostes De la Plataforma de permisos iguals i intransferibles per naixement i adopció (PPIINA), d’àmbit estatal. La mateixa acull entitats socials de tot tipus: veïnals, sindicals, de feministes, LGTB i també d’homes per la igualtat i té com a referent en l’àmbit internacional la plataforma internacional PLENT (International Platform for Equal, Non-Transferable and 100% paid Parental Leave).

La reivindicació és de permisos iguals i intransferibles per adopció o naixement tan per pares heterosexuals como homosexuals o per famílies monoparentals. Es demana que siguen iguals per potenciar la igualtat home dona, la seva implicació en la criança i, alhora, per evitar cap discriminació de la dona per demanar-se permisos de paternitat. Es demana que siguin intransferibles perquè, de fet, una part del permís de maternitat de les dones pot ser transferit als pares a partir de la sisena setmana (cosa que passa només en un 1,62 % dels permisos de maternitat que són gaudits pels pares). I el que l’entitat planteja és que s’han de promoure la implicació dels homes i això no serà possible si els permisos no són iguals i intransferibles. Amb tot, Escudero afegeix que “hi ha moltes formes de ser pare, una d’elles que tot i ser minoritària començar a créixer és la dels pares que donen prioritat a tenir cura dels fills”, afirma Escudero.

Canvis en la paternitat

El nostre país ha canviat en poc més de 35 anys d’una forma notable en aquest àmbit. El masclisme ha atribuït als pares només la responsabilitat de ser proveïdors. Un rol social que ha fet que molts homes es perden l’experiència de ser pares entesa com una relació d’estima, cura i acompanyament, com a una experiència emocional plena en el desenvolupament personal d’un fill o filla. Tot i que sempre hi ha hagut homes que han contradit la normal social, la majoria dels homes han aprés una paternitat autoritària i despreocupada emocionalment que només s’encarregava de portar els diners. Ara mateix podem afirmar que la paternitat està evolucionant, no ha estat un canvi radical però si paulatí i constant: cap a una paternitat més responsable que li agrada fer-se càrrec dels propis fills i filles: tant en tasques de cura com emocionals o de criança. No encara al mateix nivell que les mares, però si d’una forma molt major que el que havia estat el seu paper segons havia dictat el masclisme.

Una mostra clara i evident d’aquest canvi és la dada de pares catalans que s’han demanat un permís de paternitat voluntari de dues setmanes en cas de naixement o adopció d’un fill o filla. En 2013 han estat el 88,24%, respecte el total de procesos de maternitat, en front el 53% que ho van fer el primer any que va ser possible en 2007 quan es va aprovar la llei d’Igualtat que ho va fer possible. Aquesta mesura ha permés aflorar l’interés per par de les noves generacions de pares per tenir cura dels seus fills i filles. “L’existència d’un permís de paternitat contribueix a la consciènciació per a una paternitat més responsable”, afirma Bernat Escudero portaveu d’Homes Igualitaris. Un nova paternitat fruit de l’impuls del feminisme però també de nous referents paternals que han anat apareixent a la nostra societat. Homes Igualitaris veuen amb bons ulls aquests canvis, destaquen els beneficis que té una paternitat responsable i igualitària en la millora de les condicions de vida de les dones i dels seus fills i filles, però també dels mateixos homes que desenvolupen la seva afectivitat de forma més plena.

“Aquest canvi s’ha produït en part per una reflexió dels propis homes que comencen a donar-li importància a la paternitat”, afirma Escudero. Tot i que no és una reflexió organitzada, ni massiva sí que marca tendència i ressalta que “cada vegada hi ha més homes que demanen el permís de paternitat”. Aquest canvi, entén Escudero es deu sobretot als canvis que han protagonitzat les dones en els seus rols que “han acabat provocant aquestes reflexions i modificacions en els homes”, assenyala l’activista feminista.

Amb tot, el permís de paternitat contemplat a la llei no és només de dues setmanes, el que preveu la Llei d’Igualtat és d’un mes. La seva definitiva ampliació a les quatre setmanes està aturada, com que és pagat per la Seguretat Social, en nom de l’austeritat pressupostària. Des d’homes Igualitaris demanen voluntat política per assumir la igualitat i denuncien la falta d’interés de l’actual govern popular i l’anterior socialista de tendir cap a uns permisos equiparats entre homes i dones.

Article d’opinió: Per l’equiparació dels permisos parentals

Contacte Mitjans de comunicació

Vicent Canet, periodista

vicent@ruralsmartgrids.cat

@vcanet

654300994

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.