Els homes surten al carrer contra la violències masclistes

Les Rodes d’Homes contra les Violències Masclistes, que se celebren des de fa set anys, tenen lloc a Barcelona, Lleida, Sabadell i Sant Boi del Llobregat

foto4

L’entitat Homes Igualitaris ha promogut per seté any consecutiu a Barcelona la Roda d’Homes contra les Violències Masclistes sota el lema “Els homes també diem prou a les violències masclistes”. L’acte ha tingut lloc a les 19.30 a un lloc emblemàtic de la capital catalana com és Plaça Sant Jaume i ha aplegat aplegat més de cent persones, majoritàriament homes. La concentracó tindrà les seves rèpliques a Lleida aquest diumenge, Sabadell el 21 d’octubre i Sant Boi de Llobregat el 25 d’octubre. A més, se celebren rodes a més de 20 ciutats d’arreu de l’Estat espanyol entre elles moltes de les principals capitals de província espanyoles. Amb aquests actes els homes volen visibilitzar el seu compromís contra les violències masclistes perquè “la igualtat és cosa de tothom i per això els homes també hem de sortir al carrer”, afirma Paco Abril, president de l’entitat Homes Igualitaris. Les rodes tenen com a objectiu generar referents positius entre els homes a favor de la igualtat de gènere i convocar els homes a participar en els actes del Dia Internacional de l’Eradicació de les Violències Masclistes, el proper 25 de novembre. Per l’entitat l’única forma d’acabar amb aquesta xacra és una aposta decidida per les polítiques d’igualtat tal i com remarca Abril a l’article “La igualtat de gènere redueix la violència contra les dones”.

Rodes d’homes contra la violència masclista

Les rodes d’homes contra les violències masclistes són actes simbòlics organitzats al voltant d’un enorme llaç blanc ubicat al terra i en el qual s’encenen espelmes, es guarda un minut de silenci en homenatge a les víctimes d’aquest tipus de violència i es llegeix un manifest de suport a les víctimes i rebuig a la violència. Aquestes concentracions tenen com a referent la primera manifestació d’homes contra les violències masclistes que es va produir el 21 d’octubre de 2006 a Sevilla en el marc d’una trobada estatal d’entitats d’homes per la igualtat de gènere. Aquesta data és un símbol del moviment d’homes per la igualtat de gènere i que va ser assumida per totes les entitats del territori espanyol a partir de la “Declaració de Barcelona” de 2011 després d’una trobada estatal. Ara es tracta d’un moviment en creixement que ha permés que hi hagi rodes d’homes contra les violències masclistes arreu de l’Estat espanyol i a diferents països llatinoamericans

Campanya de recollida de fotografies d’homes contra les violències masclistes

Aquest any, des d’Homes Igualitaris s’ha iniciat una campanya de recollida de fotografies s d’homes que visibilitzen amb un cartell amb la frase “Homes contra les violències masclistes” el seu rebuig a a la violència que pateixen les dones. La campanya neixia el 19 de setembre a les xarxes socials i estarà en funcionament fins el 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eradicació de les Violències Masclistes. Fins ara el nombre de fotografies recollit és de 70 d’arreu de l’Estat espanyol, s’espera superar les 200 fins el 25 de novembre i prop de 200 participants. Les xarxes socials tornen a ser eina de mobilització i conscienciació i tant a Twitter com a Facebook usaran el hashtag #homesigualitaris i #19O.

La necessitat d’un canvi en els homes

Des d’Homes Igualitaris es ressalten les terribles conseqüències de les violències masclistes: centenars de milers de dones viuen atemorides cada dia per una situació de terror físic i psicològic a casa i l’entorn més proper. Els causants d’aquest mal no són estranys a les víctimes, sinó que en molts casos són els marits, companys, ex-parelles o familiars el que les maltracten. Els agressors són homes que basen la seva seguretat personal en valors que representen l’estereotip sexista de masculinitat: la imposició a través de la força física, la competència, l’agressivitat i un estatus de superioritat i privilegi respecte de la dona. No són capaços de reconvertir-se cap a un tipus de relacions igualitàries, basades en el respecte mutu, ni d’adaptar-se als canvis que l’avanç cap a una societat igualitària està provocant.

Des de l’entitat s’indica que eradicar la violència masclista és posar en qüestió un dels pilars bàsics del masclisme i que, tot i que és important atendre les víctimes de la violència, cal anar a les causes. Per això l’entitat demana que es desenvolupin de forma suficient i efectiva les polítiques preventives contra les violències sexistes. Per això, Homes Igualitaris treballa per construir per als homes referents d’igualtat com ara les rodes d’homes contra les violències masclistes o el Dia del pare igualitari el 19 de març. L’entitat defensa el foment d’unes masculinitats més igualitàries i allunyades del model tradicional des de l’escola i els mitjans de comunicació. La igualtat de gènere és la millor prevenció contra les violències masclistes.

Donen suport a l’acte, la Regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, i també el departament de a Polítiques d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona. D’altra banda, també cal citar aquest any l’empresa Grup Digital de Terrassa que ha co·laborat de forma desinteressada donant suport material a l’organització de l’acte.

Les fotografies de l’acte disponibles a partir de les 20.30 al Flickr d’Homes Igualitaris 

Comunicació
homesigualitaris@gmail.com

Enllaços d’interés
Pàgina de Facebook “Homes Igualitaris
Perfil Twitter: @igualitaris
Esdeveniment de Facebook Visibilitzem els homes contra la violència masclista 
Blog Homes Igualitaris
La igualtat de gènere redueix la violència contra les dones  Article Paco Abril, president d’Homes Igualitaris
Rodes d’Homes contra les Violències Masclistes d’arreu de l’Estat espanyol

Homes Igualitaris
Homes Igualitaris (HI), entitat nascuda en 2009 i d’àmbit català, té com a objectiu fonamental el de contribuir a un canvi dels homes que propiciï la igualtat real i efectiva entre homes i dones. Per desenvolupar aquesta tasca col·laboren amb diferents institucions i entitats amb les quals aborden la masculinitat des d’un punt de vista igualitari: tallers per escoles, casals o entitats. Impulsen, a més, grups de reflexió masculina o d’autoconsciència on diferents homes debaten sobre la seva masculinitat des d’una perspectiva crítica. A part de la del 21 d’octubre, també promouen, entre altres projectes, el dia Pare Igualitari el 19 de març.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.