La igualtat de gènere redueix la violència contra les dones

Autor: Paco Abril, president d’Homes Igualitaris-Ahige Catalunya

PacoAbril

La violència d’homes contra dones és un problema internacional de salut pública i de drets humans. Un 35% de les dones del món sencer han estat víctimes de violència física i/o sexual, per part de la seva parella o d’altres homes que no són la seva parella. Freqüentment, la violència dels homes contra les dones comença en la infància i representa part de la socialització masculina. Molts nois són socialitzats a creure que les dones i nenes tenen obligacions amb ells: cuidar de la casa, cuidar dels fills/as, tenir relacions sexuals amb ells, fins i tot quan elles no volen. Així, els homes, sobretot joves, són més propensos a usar la violència que qualsevol altre grup. La violència dels homes contra les dones s’exerceix, principalment, en l’espai privat i les relacions de parella. El seu inici té lloc, moltes vegades, en les parelles més joves.

Alguns homes també són víctimes de la violència masclista. Les societats patriarcals posen l’èmfasi en la competència entre homes. Els homes que no “encaixen” en els patrons patriarcals solen ser insultats, violentats o assassinats. L’homofòbia és un greu problema en moltes societats. La investigació empírica ha constatat la hipòtesi dels recursos segons la qual el poder és l’eix central, explicatiu, de la violència: tenir el poder i per tant pensar que es té un dret o veure el poder amenaçat.

Els homes són violents quan se senten amenaçats per la pèrdua de la seva status o quan creuen que tenen dret a mantenir el seu poder mitjançant la violència. Aquesta hipòtesi se sustenta en els principis de les societats patriarcals on els homes dominen a les dones i utilitzen la violència (simbòlica, física o psicològica) per mantenir el seu domini. Últimament, altres estudis destaquen, en sentit contrari, la hipòtesi de l’empoderamiento de les dones. D’aquesta forma, les dones empoderadas i la igualtat de gènere entre homes i dones redueixen la violència de gènere. Així la desigualtat de gènere és un element crucial i explicatiu de la violència.

En aquest sentit, hi ha estudis que han constatat que la igualtat de gènere redueix la violència. Així, les famílies no igualitàries i/o dominades pel pare són sovint més violentes comparades amb les famílies o llars igualitàries. A més, la violència contra els/les nens/as és menys freqüent en les llars igualitàries que en els no igualitaris. D’aquesta forma es destaca que la igualtat de gènere apareix com el factor principal que redueix la violència contra els/les nens/as i les dones. Per tant, la igualtat de gènere és un factor de protecció.

El missatge és clar si es vol reduir la violència de gènere un factor a tenir en compte és fomentar la igualtat entre homes i dones. A través, per exemple, de l’empoderamiento de les dones i també permetre i ajudar als nois i homes a analitzar críticament els models de relacions de gènere que els són ensenyats.

Més informació

Global and regional estimates of violence against women: prevalence and health effects of intimate partner violence and non-partner sexual violence OMS Junio 2013

Día contra la Homofobia: El drama silencioso del acoso escolar

La violencia machista sobrevive en las parejas más jóvenes

Holter, G. (2013). Masculinities, gender equality and violence. Masculinities and Social Change , 2 (1), 5181

2 thoughts on “La igualtat de gènere redueix la violència contra les dones

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.