Grups d’agents actius d’igualtat als instituts

Fa dos anys a una reunió de la Plataforma Unitària contra les violències de gènere vam llençar la idea: a cada centre d’ensenyament calia crear grups de nois i noies que esdevinguessin agents actius d’igualtat i referents per als seus companys i companyes. El missatge de la igualtat ja no els arribaria, doncs, des de dalt, des del professorat més o menys conscienciat, sinó dels seus iguals.

Finalment, dintre del programa “trenquem mites” del VII Fòrum contra les violències de gènere, uns 60 nois i noies de diferents Instituts van participar en una trobada amb un grup d’adolescents de Viena, dintre del programa “Waves”. Per sobre de les barreres d’idioma, hi havia una experiència comuna: a tot arreu hi ha abusos, violències sobre les noies.

Es van formar grups de debat i cada grup triava una història violenta de gent propera de què haguessin estat testimonis. Em van esgarrifar les històries que van sortir i que pensava que ja estaven superades: noies a qui el xicot menystenia tot el temps, gelosies arribades a l’extrem, intents d’aillar i d’anular la vida social de la pròpia nòvia, rampells de violència al més mínim indici de separació,…

El grup austríac va presentar un video molt clar d’històries quotidianes. I també un grup de noies i un noi van presentar un video amb un missatge clar. Eren un bon material per fer pensar i iniciar el debat.

Hi havia una consciència compartida que calia actuar per detectar des del començament els abusos; que calia tenir informació de què fer en casos semblants d’amistats que pateixen violència i que calien campanyes de sensibilització. Campanyes que en un futur potser aquets grups contribuiran a dissenyar i tirar endavant.

Al final es va anar omplint un llistat de voluntari*s per formar part dels grups actius d’igualtat. L’embrió d’alguna cosa nova s’està formant. D’ara endavant els i les joves diran la seva també en aquest tema que elles també pateixen. Animem els grups a tirar endavant! A la mesura de les nostres forces nosaltres també hi col·laborarem en aquest projecte.

Juanjo Compairé

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.