Bullying i masclisme a les escoles franquistes de Mataró

Fa un temps vaig escriure un article on parlava de la violència que alguns nens patíem per part de diversos mestres al final del franquisme. Violència psicològica i violència física. També patíem la violència del propi alumnat, el bulling, la violència psicològica i la marginació per una part dels nens líders de les aules. Curiosament coincidíem els que patíem una i altra violència.

Érem els “tontos de la classe”. Sotmesos a la violència d’una aristocràcia que eren els “xulos” de la classe. Però, per què alguns nens érem els “tontos” i patíem bulling per part dels “xulos” de la classe”? Amb els anys he anat creant tot tipus de teories sobre aquest fet. He arribat a pensar que els “tontos” érem els nens maldestres a la classe d’educació física, o els nois de classe social baixa. En realitat, però les raons són més culturals i més sofisticades.

A mi mai m’ha agradat l’esport competitiu. A les excursions mai havia intentat ser el que primer arriba al cim de la muntanya, i de fet m’importava ben poc si hi arribava o no. Mai havia participat en carreres de bicicletes, a curses, ni tan sols al futbol (en tota la meva vida només he fet un gol als 5 anys). Mai, ni de petit, m’ha interessat el futbol des d’un punt de vista d’espectador. Mai he cridat com un posseït als bars, amb desenes d’homes que fumen puros. Mai m’han interessat les carreres de cotxes, ni tan sols tenir cotxe, ni la velocitat al volant.

A més sempre m’han creat al·lèrgia els grups d’homes en plena eufòria masclista, el simplisme del seu pensament i dels seus comentaris, l’agressió verbal a les dones. Cada cop em repugnen més els que fan comentaris grollers sobre el cul o els pits de les cheer leaders de les carreres de cotxes, o els que es creuen amb el dret de llençar les seves fastigositats exposant en públic a les dones senzillament, perquè porten minifaldilles (fins i tot penso que penalitzaria per llei comentaris com, “el que passa és que van provocant…”)

I aquest és l’origen del problema. En una educació repugnantment patriarcal com la franquista, hi havia nois que no encaixàvem en la masculinitat masclista. Competitiva, simplista, androcèntrica, misògina. Alguns encaixaven més i altres encaixaven menys, però de fet n’érem molts que no encaixàvem. No pintàvem res, érem els “tontos” dignes de ser objecte de burla pels “xulos”, els que havien interioritzat la repugnant cultura masclista que els arribava del professorat.

La masculinitat masclista i el fet de que ningú no proposi altres models de ser homes, és un llast cultural que arrossega la immobilitat cultural dels homes. Semblem acomodats i tancats en un feixuga herència cultural que identifica ser un “home de veritat” amb ser competitiu. O amb resoldre els problemes amb la violència. O amb ser una bèstia irracional que no pot contenir el seu desig sexual simplement perquè veu una minifaldilla malgrat tenir una sexualitat d’allò més elemental. O amb algú que no pot plorar. O amb una paternitat restringida. O amb oposar masculinitat amb feminitat com una afrontament personal (en alguns casos, fins renegar dels sentiments homosexuals).

 

Sàgar Malé.

Anuncis

One thought on “Bullying i masclisme a les escoles franquistes de Mataró

  1. Hola Sàgar. Me gusta tu artículo porque hablas sin tapujos de lo que todos sabemos.

    Recuerdo que hace bien poco una chica de apenas veinte años me comentaba que en su pueblo (creo que era Puig Reig) ella había ido de pequeña al mismo colegio que había ido su padre, y que el mismo profesor que pegaba a la generación de su padre también les daba a ellos algún que otro azote. Me comentaba que ese profesor se dejaba una uña larga y para intimidar a los niños se ponía por detrás de ellos y les acercaba la uña al cuello en señal de amenaza.

    Es increible, pero aunque cada vez menos, aun quedan profesores y profesoras (sobretodo en pueblos) que llevan en su sangre ese tipo de enseñanza basada en que “la letra, con sangre, entra”…

    Jorge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.